کد خبر : 27763
دیدگاه‌ها برای مَحرمِ جاده بسته هستند
تاریخ انتشار : سه شنبه 15 مهر 1399 - 21:16
-

مَحرمِ جاده

روستای تاریخی زعفرانیه با جاذبه‌های کم‌نظیر اما ناشناخته

ستاره شرق، حمید دلاوری:

زعفرانیه روستایی منحصربه‌فرد در مسیر جاده سبزوار به نیشابور است. موقعیت جغرافیایی مناسب، بافت تاریخی، شش اثر تاریخی ثبت شده و رودخانه‌ای با چشم‌اندازهای دل‌نشین و طبیعت زیبا دارد. مجاورت با پناهگاه حیات‌وحش شیراحمد و رودخانه کال شور این منطقه را به مأمنی برای جذب گردشگران و زائران تبدیل کرده است.

گردشگری محور توسعه اقتصادی روستای زعفرانیه است این روستا گرچه به‌عنوان روستای هدف گردشگری مطرح شده اما تدوین برنامه جامع گردشگری آن ضروری است. تاکنون تبلیغات مناسب و اثربخشی برای معرفی آن نشده است.

روستای زعفرانیه بر مبنای سرشماری سال ۹۵ دارای ۷۰ خانوار و ۲۵۰ نفر جمعیت است. این روستا در فاصله ۳۵ کیلومتری حاشیه جاده سبزوار به نیشابور و در مسیر جاده تاریخی ابریشم قرار دارد.

دهیار روستای زعفرانیه گفت: خاستگاه اصلی و منشأ شکل‌گیری زعفرانیه تقاطع رودخانه آن با جاده ابریشم بوده و بر همین مبنا کاروانسراها و قهوه‌خانه‌های شخصی زیادی در آن محل احداث شده بود.

عربخانی افزود: شغل اصلی اهالی زعفرانیه دام‌پروری و کشاورزی است. گندم، جو و هندوانه محصولات عمده کشاورزی آن است.

وی با اشاره به فعالیت ۱۳ ساله خود در دهیاری این روستا اظهار داشت: در این مدت خدمات زیر بنایی مناسبی انجام شده است. آماده‌سازی معابر، درختکاری در مسیر جوی‌های آب و راه‌اندازی اقامتگاه بوم‌گردی برای اقامت گردشگران و مسافران برخی از این اقدامات بوده است.

عربخانی گفت: همچنین طرح هادی روستا با رویکرد منطقه هدف گردشگری در مرحله بازنگری قرار دارد و بافت تاریخی آن در مرحله ثبت ملی قرار دارد.

گردشگری محور توسعه زعفرانیه

عربخانی افزود: روستای زعفرانیه در مسیر جاده سبزوار – مشهد از مناطق هدف گردشگری سبزوار است. ۶ اثر تاریخی ثبت شده آن شامل کاروانسرا، یخچال کلانتر، قلعه کهنه، چاپارخانه، حمام و آب‌انبار در فهرست آثار ملی ثبت شده است. جاذبه‌های طبیعی کال شور و قرار گرفتن در حاشیه پناهگاه حیات‌وحش بر اهمیت گردشگری آن افزوده است.

اقامتگاه بوم‌گردی مهیای پذیرایی گردشگران است

دهیار روستای زعفرانیه گفت: اقامتگاه بوم‌گردی روستا با چهار اتاق پذیرایی و ظرفیت ۳۰ نفر با سرمایه‌گذاری دهیاری در آذر سال ۹۵ به بهره‌برداری رسید. استقبال خوبی طی این سال‌ها از این اقامتگاه سنتی شده است. سال گذشته علاوه بر اسکان و پذیرایی شمار زیادی از گردشگران داخلی، حدود ۲۰۰ گردشگر خارجی در آن اسکان یافته و از خدمات بهره‌مند شدند.

عربخانی افزود: در کنار اقامتگاه بوم‌گردی کارگاه و فروشگاه صنایع‌دستی در رشته‌های فرت‌بافی، سوزن‌دوزی و قالی و گلیم‌بافی دایر است که درآمد خوبی برای هنرمندان صنایع‌دستی ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: به‌طور میانگین روزانه حدود ۱۰ خودرو برای بازدید از بناهای تاریخی توقف می‌کنند. تورهای گردشگری و سفرهای علمی دانشجویان به زعفرانیه نیز در ایام مختلف سال برگزار می‌شود.

پیوند تاریخ و طبیعت در زعفرانیه

دهیار روستای زعفرانیه گفت: از محدود روستاهایی هستیم که رودخانه دائمی در آن جریان دارد. در گذشته از سرچشمه رودخانه تا محل روستا ۲۲ آسیاب آبی فعال بوده است. آبشار مجاورت رودخانه و دستکندهای طبیعی در طول مسیر آن بر جاذبه‌های طبیعی افزوده است.

گردشگری فرهنگی

عربخانی افزود: زیرساخت‌های گردشگری فرهنگی نیز در زعفرانی وجود دارد. بیشتر داستان کلیدر در ارتباط با این منطقه بوده است چون خان محمد برادر (گل محمد) در روستای حسن‌آباد پایین‌تر از زعفرانیه زندگی می‌کرد و مزار او در زعفرانیه است.

ارتقای زیرساخت‌های گردشگری

دهیار روستای زعفرانیه گفت: با بهره‌برداری از اقامتگاه بوم‌گردی شرایط مناسبی برای جذب و اسکان مسافران و گردشگران فراهم شده است. فضای دل‌نشینی در حاشیه جوی‌های آب داخل روستا ایجاد شده است. مجتمع پذیرایی و رستوران مارال ستاره نیز آماده پذیرایی زائران و گردشگران است. در اقامتگاه بوم‌گردی نیز در مناسبت‌های مختلف برنامه‌های فرهنگی و هنری اجرا می‌شود.

عربخانی افزود: برای رفاه زائران و گردشگران دو جایگاه عرضه سوخت بنزین و گازوئیل و گاز سی. ان.جی در روستا فعال است. مالکیت جایگاه سوخت سی. ان.جی با دهیاری است که درآمد خوبی از طریق آن نصیب روستا می‌شود.

وی اظهار داشت: چشم‌انداز گردشگری در زعفرانیه روشن است در نشست‌های با بخشداری و شوراها طرح‌هایی برای توسعه زیرساخت‌ها با هدف جذب و نگه‌داشتن گردشگران داریم.

جای خالی تبلیغات در گردشگری زعفرانیه

دهیار روستا گفت: روستای زعفرانیه با وجود موقعیت جغرافیایی بسیار مناسب، آثار تاریخی شاخص و طبیعت دل‌نشین یک معبر است که برای تبدیل شدن به مقصد گردشگری، نیاز به تبلیغات و معرفی دارد. بزرگ‌ترین خلأ در گردشگری این منطقه نصب تابلوهای راهنما و تبلیغات جاده‌ای است.

عربخانی افزود: با توجه به اینکه نصب تابلو از وظایف اداره راهداری حمل‌ونقل جاده‌ای است، پس از چهار سال پیگیری و مکاتبات و با صرف هزینه‌های زیاد تابلوهایی برای معرفی گردشگری زعفرانیه نصب کردیم، اما این تابلوها با دستور اداره کل راهداری جمع‌آوری شد.

وی تصریح کرد: در مسیر ارتباطی سبزوار ـ نیشابور به سبب خستگی و خواب‌آلودگی رانندگان حوادث رانندگی زیادی رخ می‌دهد. روستای زعفرانیه با آثار تاریخی و طبیعت منحصربه‌فرد مکان مناسبی برای استراحت زائران و مسافران است که نیاز به معرفی بیشتری دارد.

عربخانی افزود: اداره راهداری برای جلوگیری از خواب‌آلودگی و خستگی رانندگان تابلوهایی با طرح سؤال و جواب در این مسیر نصب کرده است؛ ولی استراحت و توقف، راهکار مناسب‌تری نیس؟ با توجه به واژگونی خودروها بر اثر خستگی، مسافران برای استراحت کجا توقف کنند؟ دهیاری روستا تابلوهایی برای استراحت و توقف مسافران نصب کرد که آن‌ها نیز سوی راهداری جمع‌آوری شد.

منطقه ویژه اقتصادی 

بخشدار مرکزی سبزوار نیز گفت: منطقه ویژه اقتصادی شهرستان سبزوار در مجاور روستای زعفرانیه قرار دارد. احداث این منطقه در توسعه شهرستان و منطقه تأثیر زیادی به دنبال دارد و سبب رونق و شکوفایی اقتصادی می‌شود.

علیرضا یحیی‌آبادی افزود: زمین منطقه ویژه اقتصادی سبزوار به مساحت یک هزار و ۲۰۰ هکتار در منطقه زعفرانیه قرار دارد که یک فرصت در حوزه صادرات و تبدیل مواد خام به فرآوری محسوب می‌شود.

بخشدار مرکزی با اشاره به طرح‌های اجرا شده در توسعه گردشگری زعفرانیه تصریح کرد: مجوز اقامتگاه بوم‌گردی از محل دهیاری گرفته شده که با استقبال پرشور گردشگران داخلی و خارجی روبر شده است. از سبزوار نیز برای اقامت و تفریح به آنجا می‌روند.

یحیی‌آبادی افزود: همچنین برای توسعه اقامتگاه بوم‌گردی اعتباراتی دریافت شد. مطالعات بازنگری طرح هادی با محوریت گردشگری و حفظ بافت تاریخی در تهران انجام شده و در کمیته‌های فنی استان در دست بررسی است.

وی گفت: سال گذشته عملیات بازپیرایی و جداره‌سازی بخش‌هایی از شش اثر تاریخی ثبت شده زعفرانیه شامل کاروانسرا، یخچال کلانتر، قلعه کهنه، چاپارخانه، حمام و آب‌انبار با همکاری استادان دانشگاه حکیم سبزواری اجرا شد.

بخشدار مرکزی با اشاره به جمع‌آوری تابلوهای معرفی جاذبه‌های گردشگری زعفرانیه به‌وسیله راهداری افزود: راهداری قوانین خاصی دارد و نصب تابلوها منوط به پرداخت اجاره است که مبالغ زیادی درخواست کردند.

یحیی‌آبادی گفت: راهداری کمکی در این زمینه ندارد و مشکلاتی را ایجاد کرده است. نصب دوباره تابلوها از طریق فرمانداری پیگیری می‌شود تا با فراهم شدن زمینه استراحت و توقف مسافران و زائران، حجم تصادفات جاده‌ای این محور کمتر شود.

منتشرشده در شماره ۱۶۳ ماهنامه ستاره شرق

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بسته شده است.