کد خبر : 22468
دیدگاه‌ها برای آیین ۵۰۰ ساله نخل گردانی مزینان برگزار شد بسته هستند
تاریخ انتشار : سه شنبه 19 شهریور 1398 - 19:49
-

آیین ۵۰۰ ساله نخل گردانی مزینان برگزار شد

ایرنا  آئین نخل گردانی روز عاشورا با رسوم خاصی در مزینان شهرستان داورزن برگزار شد. ساکنان روستای مزینان شهرستان داورزن در استان خراسان رضوی همچون نقاط مختلف کشور در ماه محرم آداب‌ورسوم خاص دارند که ازجمله آن آئین کهن نخل گردانی روز عاشوراست. نخل گردانی مزینان که بیش از پنج قرن قدمت دارد نمادی از

ایرنا

 آئین نخل گردانی روز عاشورا با رسوم خاصی در مزینان شهرستان داورزن برگزار شد.

ساکنان روستای مزینان شهرستان داورزن در استان خراسان رضوی همچون نقاط مختلف کشور در ماه محرم آداب‌ورسوم خاص دارند که ازجمله آن آئین کهن نخل گردانی روز عاشوراست.

نخل گردانی مزینان که بیش از پنج قرن قدمت دارد نمادی از تشییع پیکر شهدای کربلاست که حاملان نخل با فریاد «یا حسین» نخل را از محل مقبره امامزاده‌های سید حسن و سید اسماعیل تا محله پایین ده حمل می‌کنند.

یک پژوهشگر و کارشناس تاریخ درباره این مراسم گفت: نخل مزینان با وزن تقریبی حدود ۴۰۰ کیلوگرم و ارتفاع پنج‌متر به شکل محرابی است که با پارچه‌های سیاه و سبز رنگ با نقش لوزی شکل و نوشته‌هایی با مضامین واقعه کربلا تزئین شده است.

محمد عبدالله زاده ثانی افزود: حاملان نخل با قرار گرفتن در دو طرف آن همگی یک‌صدا با فریاد «یا حسین» نخل را از زمین بلند می‌کنند و بر شانه‌های خود قرار می‌دهند و پس از پیمودن فاصله ۲ هزار و ۵۰۰ متری از محل مقبره امامزاده‌های سید حسن و سید اسماعیل تا محله پایین ده آن را در میدان تعزیه قرار می‌دهند. 

وی اظهار داشت: پیشاپیش این نخل افرادی هستند که چوبی به طول حدود سه متر که بر آن ۶ زنگوله بزرگ بسته شده حمل می‌کنند و صدای جرس آن به شکلی شروع نخل گردانی یا آغاز حرکت قافله را می‌رساند.

وی گفت: در این مراسم در بین راه، سپاه اشقیا که مسلح هستند و لباس‌های قرمز رنگ به تن دارند با زره و کلاه‌خود سوار بر اسب و شلاق زدن بر آن شیهه اسب را درمی‌آورند و با فریاد طلب هماورد می‌کنند.

این پژوهشگر و کارشناس ادامه داد: سپاه صالحین که سوار بر شتر کجاوه دار هستند و لباس‌های سیاه رنگ بر تن دارند نقش خود را با نرمی و لطافت اجرا می‌کنند و به رجزخوانی می‌پردازند و شبیه‌خوانی به‌صورت متحرک صورت می‌گیرد و عزاداران نیز در اطراف نخل حرکت می‌کنند.

وی افزود: حدود ۲۰ هیئت با علم‌های محلات، نخل را همراهی می‌کنند که این علم‌ها چهار متر ارتفاع و ۲۰ سانتی‌متر قطر و ۲۰ کیلوگرم وزن دارند .

وی اظهار داشت: یکی از علم‌های بزرگ روستا به‌وسیله یک فرد به گردش درمی‌آید و در مواردی با خم شدن علم گردان به‌سوی عزاداران تعظیم می‌کنند که نشان خشوع و خضوع است.

عبدالله زاده ثانی گفت: در کنار نخل گردانی، مراسم سنگ‌زنی و سینه‌زنی نیز اجرا می‌شود و در طول مسیر حرکت نخل، طبال‌ها نیز بر طبل می‌کوبند و ۲ نفر هم سنج می‌زنند. 

وی افزود: پس از پیمودن مسیر، نخل در میدان تعزیه قرار می‌گیرد و گروه‌های اشقیا و صلحا به اجرای نقش‌های خود پرداخته و شبیه گردانی می‌کنند و سپس هیئت‌های عزاداری در حسینیه‌ها گرداگرد علم‌ها به سینه‌زنی می‌پردازند. 

وی اظهار داشت: پس از بیست و هشتم ماه صفر نیز علم‌ها واچینی می‌شوند و نخل در محله پایین ده در مکان موسوم به «یخدان دوره قاجاریه» در مجاورت چاپارخانه مزینان نگهداری می‌شود.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بسته شده است.